Om Ripple

Ripple agerar både som kryptovaluta och som ett betalningsnätverk för banker och liknande organisationer. Med Ripple kan en transaktion nämligen hanteras på endast ett par sekunder – långt effektivare än traditionella banköverföringar. Det är en av många anledningar till att kryptoexperter idag rekommenderar: köp ripple (XRP).

Ripple skiljer sig på så vis en hel del från den dominerande kryptovalutan Bitcoin, men skillnaderna tar inte slut där. Ännu en fördel med Ripple är det faktum att valutan inte använder sig av mining, eller proof-of-work som det även heter. För att verifiera transaktioner används istället Ripples egna noder. Detta innebär avsevärt lägre energiåtgång per transaktion; XRP är alltså en relativt miljövänlig kryptovaluta. Bitcoin riskerar därför att bli obsolet inom snar framtid, om den nuvarande proof-of-work algoritmen inte genomgår några ändringar.

Detta system gör Ripple till en centraliserad kryptovaluta, vilket kan anses vara en avvikning från det som populariserat digitala valutor. Trots det är Ripple idag bland de topp fem största kryptovalutorna på marknaden.

Om Ethereum

Ethereum (ETH) är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin. Syftet med ETH är att underlätta hanteringen av finansiella transaktioner som görs med digitala, blockkedjebaserade valutor. Detta åstadkoms genom smarta kontrakt, som helt eliminerar risken för bedrägeri och på så vis effektiviserar digital handel. Det långsiktiga målet är att skapa ett självständigt finansiellt system som kan användas av individer världen över. Detta skulle öppna upp en helt ny värld för de som bor i länder med svagare valutor.

Ett problem med ETH är att valutan, likt Bitcoin, använder sig av mining för att verifiera transaktioner. Mining har förstås en oerhört negativ inverkan på miljön, eftersom det krävs en hel del elektricitet för att systemet ska löpa på smidigt. Det finns dock planer på att redan 2021 ändra den underliggande algoritmen till Ethereum från proof-of-work (som kräver mining) till proof-of-stake. Detta skulle innebära både lägre energikostnad och snabbare transaktioner.

Bäst för miljön?

Med hjälp av centraliserade noder kan Ripple hantera transaktioner och dylikt nästan helt miljöneutralt. För investeraren som värnar om miljön kan Ripple alltså utgöra ett hållbart alternativ till det dominerande Bitcoin.

Ethereum har dock planer på att skifta från den traditionella proof-of-work algoritmen till ett mer modernt och miljövänligt proof-of-stake. När detta väl sker kan även Ethereum mäta sig med Ripple vad gäller miljöfrågan.

Energiåtgång har blivit en allt viktigare fråga i kryptovärlden, och framtida valutor kommer behöva anpassa sig till detta. Ripple ligger redan bra till i denna aspekt. Bäst för miljön i dagsläget blir alltså Ripple.