Att Stockholm får mycket uppmärksamhet beror nog på att fler än en femtedel av Sveriges befolkning bor i just Stockholm, att finansmarknaden till större delen är baserad i Stockholm och att många företag har sina huvudkontor i Stockholm trots att de många gånger har verksamhet på många platser i landet.

Även om man tittar på kommande börsintroduktioner så ser man att det inte bara är Stockholmsföretag som siktar på börsen.

I den här artikeln ska vi titta närmare på Gästrikland och lyfta fram några starka företag från landskapet. Vi ska också presentera två företag som planerar börsintroduktioner.

Gästrikland historiskt välpositionerat för näringsliv

Gästrikland är ett landskap med långa anor inom industri och handel. Hamnen i Gävle har under många hundra år varit viktig för inte minst trä- och gruvindustrierna i Bergslagen och södra Norrland. Men det finns många andra faktorer som är viktiga för Gästriklands framgångar, en av dem är att landskapet bara ligger ett par timmars körning från Stockholm. Gavleån förtjänar också att bli omnämnd eftersom den kopplar ihop hamnen i Gävle med Storsjön längre inåt landet. Vid storsjön ligger Sandviken som är hem för den stora verkstadskoncernen Sandvik, mer om Sandvik nedan.  

Många framgångsrika företag från Gästrikland

Gästrikland är hem för många framgångsrika företag inom en rad med branscher. Men som i så många andra regioner i Sverige så finns det en koppling mellan historien och nutiden när vi tittar på vilka företag från Gästrikland som utmärkt sig. Korsnäs är ett exempel på ett företag med stark koppling till det skogsrika Gästrikland, och Dalarna också för den delen. Ett annat företag med historiska rötter är verkstadskoncernen Sandvik från Sandviken, vars historiska koppling är järn- och stålindustrin i Bergslagen samt det goda läget vid Gavleån, och därmed hamnen i Gävle. Ovako i Hofors är ännu ett exempel på ett anrikt företag i Gästrikland. Som hörs på namnet Hofors så var forsen en anledning till att stålverket hamnade där, forsar var dåtidens sätt att få energi för tillverkningen. Hofors är fortfarande i många avseenden en monoort som är mycket beroende av stålverket.

Även i Edsbyn hittar vi företag med koppling till geografin. Svenska Fönster AB är ett framgångsrikt företag inom träindustrin, som förstås har koppling till ett samhälle som omges av skog.

Många företag i kö till börsen

När vi lyfter blicken och tittar ut över Sverige som helhet så ser vi också att företagsklimatet är gott. Svenska läkemedelsföretaget Modus Therapeutics Holding AB siktar på börsen. Modus är ett bra exempel på hur forskningsföretag fortsätter att göra bra ifrån sig i Sverige och det är väl inte minst ett gott beröm till de svenska universiteten som lyckas fostra goda forskare.

Även tjänstesektorn växer och till exempel Nowa Kommunikation AB från Göteborg är också ett företag med sikte på börsen. Nowa levererar tjänster som till exempel medierådgivning, strategi, medieförsäljning och PR.

När vi summerar om Sveriges näringslivsklimat så kan vi konstatera att trots alla negativa kommentarer om höga skatter och omfattande regleringar så går svenskt näringsliv bra och företagen växer på marknaden.